Turbina dentara ruseasca vs chinezeasca

Turbina dentara ruseasca vs chinezeasca?

Poate ca ati observat ca majoritatea pieselor de mana rusesti ( turbine dentare, contraunghi, micromotor pneumatic) sunt aproximativ la acelasi pret cu cele chinezesti.
Multi doctori prefera in cabinetul lor o turbina dentara ruseasca, clasica, turbina dentara cu „cheita” , „calaret” , dotata cu acel sistem de prindere a frezei prin presare, deoarece sunt foarte des folosite in special la taiatul coroanelor dentare metalice, coroanelor metalo-acrilice, metalo-compozite, etc.

Ce avantaje, dezavantaje prezinta o turbina dentara ruseasca?
Daca ati utilizat o astfel de turbina ruseasca ati observat un dezavantaj major, si anume ca este destul de zgomotoasa, galacioasa, mai ales in cazul in care doctorii la sfarsit de program nu lasa la uns turbinele fie intr-un sistem special de circulare a uleiului prin turbine sau simplul spray de ulei special pentru ungerea pieselor de mana.  Acest dezavantaj al zgomotului va deranjeaza si pe dumneavoastra ca medic dar si pe pacient. Uneori pacientul se sperie de acel zgomot.
Un alt dezavantaj al pieselor de mana rusesti consta  in sistemul de prindere a frezelor cu „cheita” sau cu „calaret” (difera termenii de la zona la zona). Spre deosebire de sistemul de prindere prin push button, este destul de incomod la fiecare freza sa folositi acel dispozitiv care vine impreuna cu kitul turbinei.  Intr-adevar este destul de incomod, dar dupa cum am spus, din experienta noastra doctorii cumpara aceste turbine dentare rusesti doar pentru a le folosi la „taiat” sau slefuit iar schimbul de freze pentru aceaste manopere este redus. Acest dezavantaj (prinderea frezei prin presare) este insa un mare AVANTAJ in comparatie cu alte turbine dentare chinezesti, si anume:  „viata” sistemului de prindere este mai mare, freza dentara se va stabili si se va fixa mult mai bine in pensa iar acest lucru impiedica uzarea frezei in pensa. Multi doctori dupa o perioada mai mare sau mai mic de timp au aceasta problema cu majoritatea turbinelor si anume ca freza in timpul rotatiilor iese din ce in ce mai usor din turbina. Acest lucru se datoreaza faptului ca in timpul taiatului si slefuitului se aplica niste forte multe prea mari asupra turbinei iar freza si tot sistemul se incalzeste si se dilata. Presarea frezei continua asupra metalului duce la uzura pensei rapid.

Turbina dentara chinezeasca:
Majoritatea turbinelor dentare chinezesti sunt foarte silentioase, finute, design placut chiar cu o gama foarte larga din punct de vedere al formei, al marimii capului turbinei, angulatia, culoare, cu lumina, racire , etc. Aceste caracteristi individualizeaza fiecare piesa de mana, in functie de utilitatea ei.
Inainte de a cumpara o turbina chinezeasca trebuie sa stim ceea ce dorim deoarece acestea se pot clasifica in functie de multe caracteristici.  (care vor fi explicate in alta postare)
Avantajele pieselor de mana chinezesti fata de cele rusesti sunt destul de multe, ceea ce conteaza foarte mult e utilizarea lor. Utilizarea lor este esentiala pentru a-i prelungi durata de viata si pentru a ne folosi cat mai mult timp de ea. In primul rand nu se taie obiecte metalice cu turbinele dentare (sunt alte instrumente sau piese ce pot fi folosite pentru taiatul coroanelor). La fiecare sfarsit de program turbina dentara trebuie unsa cu ulei special de intretinere.  Trebuie avut grija ca unitul dentar (compresorul) sa genereze suficienta, dar nu prea multa presiune  (Presiune compresor: 0.25MPa-0.3MPa). Instructiuni de folosire vor fi gasite in alta postare in curand.

In final, o turbina dentara ruseasca este mai durabila dar galacioasa iar sistemul de prindere prin cheita destul de incomod. Turbinele dentare chinezesti, bineinteles si in functie de pretul lor, calitatea difera. In functie de utilizare si intretinere pot fi utilizate multa vreme,  sunt silentioase, majoritatea cu push button, usor de inlocuit capul turbinei iar piese de schimb, rulmenti ceramici, pense se gasesc de cumparat.

Lasă un răspuns